Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Suomen nk. ”eliitin” outo luomuaatteeseen hurahtaminen

Kenellekään ei tule mieleen vaatia aitoa kyläsepän takomaa kännykkää.

Mutta jostain syystä Suomessa on nyt, erityisesti nk. ”eliitin” piirissä voimakkaasti esillä ajatus, että maatalous pitäisi tietoisesti viedä menetelmiltään n. 100 vuotta takaisin päin. Eli luomuviljelyyn.

Tämä ajatus on esitetty sekä eduskunnan keskustelussa maatalouspoliittisesta selonteosta, että nk. brändityöryhmän muistiossa, että – rivien välissä – myös Suomen linjanvedossa maatalouden kehittämisestä kehitysmaissa.

Kaikki nämä visiot perustuvat sen tosiseikan ymmärtämättömyyteen, unohtamiseen tai jopa suoranaiseen kiistämiseen, että tehoviljely on selkeästi tuottavampaa kuin luomuviljely. Eli toisinpäin: luomuviljely on toivottoman tuottamatonta.

Ministeri Sirkka-Liisa Anttilalla oli eduskunnan keskustelussa ”otsaa” väittää, että ” vain kaksi kolme sukupolvea sitten oli koko maataloustuotantomme luomuviljelyä, jossa maatalouden peruslainalaisuuksien hyvällä osaamisella saavutettiin paljolti sitä, mitä myöhemmin on saavutettu teollisen kemian tuottamilla tuotantotarvikkeilla.”

Hän olisi oman ministeriönsä Tike/Matilda –tietokannoista voinut tarkistuttaa faktat: hehtaarituotot nyt ovat noin 2,5 -kertaiset siihen nähden, mitä ne olivat ”vain kaksi kolme sukupolvea sitten”. Mutta tällainen tosiasioiden unohtaminen ja kiistäminen näytetään tässä asiassa sallittavan, ilman tiedotusvälineiden huutoa ”skandaalista” [kun ministeri on näin tietämätön oman hallinnonalansa asioista].

Brändityöryhmä ei millään tavalla ottanut kantaa luomun huonompaan tuottavuuteen ja siitä johtuviin korkeampiin hintoihin.

Luomua on nyt n. 7% viljelyalasta. Myyntiosuus on yksi prosentti. Luomua myydään myös tavanomaisena, mutta karkeana arviona voidaan silti pitää sitä, että tuotto on noin puolet tavanomaisesta. Niinpä Ollilan ryhmän tavoite, että suomalaiset söisivät 50% luomua, merkitsisi, tältä pohjalta arvioituna, että lähes kaikki Suomen viljelysmaa olisi omistettava luomuviljelylle.

Jolloin, vaihtoehtoja:

- Suomi joutuisi tuomaan puolet ruoastaan ulkomailta
- Suomi joutuisi kasvattamaan viljelyalaansa radikaalisti
- Suomi joutuisi mahdollisesti jäljelle jääneiltä tehoviljelypelloiltaan repimään mistään luonnonsuojelunäkökulmista välittämättä supersatoja?

Mikään näistä vaihtoehdoista ei kuitenkaan millään tavoin edistäisi hurskaita toiveita Suomen maatalouden ”ekologisen jalanjäljen” vähentämisestä. Tieteen tuki luomun väitetyille eduille – terveellisyydessä, turvallisuudessa, ekologisuudessa – on yleensäkin käytännössä hiipunut pois. Tieto tästä ei vain ole vielä ehtinyt Suomeen asti.

Entäpä ”lystin” maksaminen? Espoon kaupunki – joka ei ole köyhin kunnistamme – luopui juuri äskettäin luomun lisäämisestä laitosruokailustaan, kun sen tekemien selvitysten mukaan luomu maksaa jopa kolme kertaa tavanomaista enemmän. Espoolla ei ollut siihen ”varaa”. Mutta Suomen kansan nyt oletetaan 20 vuodessa rikastuvan niin, että tällaisella seikalla ei ole merkitystä? Sillähän ei ole merkitystä Jorma Ollilankaan perheessä, jossa (TV-haastattelun mukaan) käytetään jo nyt luomua 10-15 prosenttia. Niinpä meillä muillakin on varmasti varaa kasvattaa ruokalaskuamme – samoilla ostoksilla – noin 50 prosenttia?

Jos meillä Suomessa on varaa, niin varmasti kehitysmaillakin on. Enemmän tai vähemmän selvästi Suomi yhä linjaa kannattavansa kehitysmaissa luomulinjaa. Kun samaan aikaan koko muu maailma on siirtymässä sen linjan taakse, että lopultakin nälkä – myös Afrikassa – viedään historiaan sen menetelmän voimin, jonka voimasta on jo näyttöä. Eli ”vihreällä vallankumouksella” eli tehoviljelyllä.

Kun ulkoministeriö on sekä maatalouden kehityspoliittisen ohjelman takana ja myös tämän brändityöryhmän työn tilaaja, on erittäin todennäköistä, että UM (ja Suomi) jossain tulevaisuudessa katuu näiden asioiden sanomista. Ja varsinkin julkistamista netissä kuin konsanaan joku nuori omiaan Facebookissa. Mutta netistä ei valitettavasti saa ikinä mitään pois, vaikka kuinka jälkikäteen hävettäisi.

[tätä kirjoitusta tarjottiin Helsingin Sanomille, joka ei sitä julkaissut]

***

PS. 26.12.2010: Asiasta lisää myös täällä: Pellon raivuuseen vaan.

***

Tästä keskusteluumme: Suomesta "luomumaa"?

Heikki Jokipii, 5. 12. 2010.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry