Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Typpilannoitteet - tehoviljely - eivät ole periaatteessa riippuvaisia fossiilisista polttoaineista

Luomuviljelyn myöhäissyntyiseksi perusteluksi - alunperin tätä ei tietystikään lainkaan ollut - on nostettu väite, että sillä menetelmällä olisi pienemmät hiilidioksidipäästöt. Tämä ajatus taas perustuu täysin siihen, että keinotekoinen typpilannoite valmistetaan maakaasusta ja myös sen valmistamisen vaatima suuri energiamäärä otetaan nykyisin pääosin fossiilisista polttoaineista.

(Pelloilla luomuviljely käyttää taas suhteessa tulokseen reippaasti enemmän fossiilista energiaa traktorityöhön, kuten Matti Pekkarinen on hyvin osoittanut.)

On kuitenkin täysin mahdollista valmistaa typpilannoitteita ilman fossiilisten aineiden käyttöä. Linkatusta artikkelistamme, joka kuvaa asiaa tarkemmin ja laajemmin, saamme tietää, että näin on jo eri historian vaiheissa tehty näissä maissa: Kanada, Chile, Egypti, Islanti, Intia, Norja, Peru ja Zimbabwe.

Miksei näin sitten tehdä nykyisin? Artikkeli kertoo: syy on ollut taloudellinen, (lähinnä) maakaasuun perustuvalla menetelmällä valmistus on ollut niin paljon halvempaa.

Ainakin tähän asti.

Mutta nyt - artikkeli kertoo edelleen - tekniikka on kehittynyt ja saattaisi olla, että tämä fossilisia raaka-aineita ja fossiilista energiaa käyttämätön menetelmä olisi tulossa kilpailukykyiseksi, ihan itsekseen, ilman poliittisia toimenpiteitä.

(Oma myönteinen vaikutuksensa voi olla prosessissa tarvittavan vedyn valmistuksen keksinnöillä, joista eräästä kertoo Vihreä Lanka. Tämä ei ole edes ainoa alueen lupaava keksintö, muitakin on.)

Eli katsotaan, kuinka käy, mullistuvatko markkinat asiassa.

Mutta miten tämän kilpailukyvyn kehityksen vauhdin kanssa onkaan, joka tapauksessa voimme olla varmoja, että moderni maanviljely ei ole tulevaisuudessa riippuvainen fossiilisista polttoaineista.

(Mitä muihin ravinteisiin eli lannoitteisiin tulee, niissä riippuvaisuus ja mahdollinen energiantarve niiden valmistamisessa on luomussa ja kaikissa muissakin vaihtoehdoissa täsmälleen sama kuin nk. tehoviljelyssä tai tavanomaisessa viljelyssä. Kierrätys ei ole "taikasana" - se saattaa toimia luomussa jopa tavanomaista viljelyä huonommin.)

Entä suuri energiankulutus sinänsä? Ruotsalaiset SLU:n tutkijat osoittivat, että tehoviljely tuottaa enemmän energiaa, mitä kuluttaa, ks. tässä tämä keskustelumme.

Renewable Fuels: Manufacturing Ammonia from Hydropower

Heikki Jokipii, 19. 09. 2012.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry